Zmeny v registrácii platiteľa DPH od 01.01.2025

Novela zákona o DPH prináša významné zmeny od 1. januára 2025

Národná rada Slovenskej republiky schválila zákon, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty (DPH). Táto novela prináša viaceré významné zmeny, ktoré nadobudnú účinnosť od 1. januára 2025 a dotknú sa najmä podmienok registrácie platiteľov DPH, spôsobu sledovania obratu a ďalších oblastí.

Nové podmienky registrácie pre DPH podľa § 4

Jednou z najdôležitejších zmien je stanovenie nových podmienok pri registrácii platiteľov DPH. Zdaniteľná osoba, ktorá má sídlo, miesto podnikania alebo prevádzkareň v tuzemsku (ak nemá takéto miesto, ale má bydlisko alebo sa obvykle zdržiava v tuzemsku), sa stáva platiteľom DPH:

  1. Prvým dňom kalendárneho roka nasledujúceho po kalendárnom roku, za ktorý hodnota bez dane dodaných tovarov alebo služieb touto osobou presiahla 50 000 eur.                                   
  2. Dodaním tovaru alebo služby, ktorým hodnota bez dane dodaných tovarov alebo služieb touto osobou v prebiehajúcom kalendárnom roku presiahne 62 500 eur.

 Táto zmena znamená, že obrat pre DPH sa bude sledovať za kalendárny rok, pričom sa na začiatku každého roka "nuluje". Doteraz sa obrat sledoval za najviac 12 po sebe nasledujúcich kalendárnych mesiacov.

Povinnosti zdaniteľných osôb:

  • Pri prekročení obratu 50 000 €: Zdaniteľná osoba musí podať žiadosť o registráciu pre DPH do 5 pracovných dní od prekročenia obratu. Daňový úrad vydá rozhodnutie o registrácii do 10 dní, pričom registrácia nadobudne účinnosť od 1. januára nasledujúceho roka.
  • Pri prekročení obratu 62 500 €: Zdaniteľná osoba musí bezodkladne podať oznámenie o prekročení obratu. Registrácia pre DPH sa v tomto prípade "aktivuje" ihneď, teda zdaniteľná osoba sa stáva platiteľom DPH odo dňa prekročenia obratu. Faktúra, ktorou sa obrat prekročil, už musí byť vystavená s DPH.

Príklad:

Spoločnosť BD Sales, s.r.o. dosiahla v januári 2025 obrat 15 000 €, vo februári ďalších 15 000 € a do 15. apríla 2025 pridala 21 000 €, čím celkovo prekročila obrat 50 000 €. Do 20. apríla 2025 (do 5 pracovných dní) musí podať žiadosť o registráciu pre DPH. Daňový úrad jej do 10 dní (napríklad do 29. apríla 2025) vydá osvedčenie o registrácii, ktoré však bude účinné až od 1. januára 2026.

Avšak 26. mája 2025 spoločnosť dosiahne ďalší obrat 13 000 €, čím prekročí hranicu 62 500 €. Musí bezodkladne podať oznámenie o prekročení obratu, čím sa registrácia pre DPH "aktivuje" k tomuto dňu. Od 26. mája 2025 sa stáva platiteľom DPH a od tohto dátumu musí fakturovať s DPH.

Registrácia zahraničných osôb podľa § 5

Zahraničná zdaniteľná osoba bez sídla alebo prevádzkarne na Slovensku sa stáva platiteľom DPH uskutočnením zdaniteľného obchodu, ktorý je predmetom dane na Slovensku (s výnimkou určitých obchodov uvedených v zákone). Rovnako ako tuzemské osoby, musí podať žiadosť o registráciu pre DPH do 5 pracovných dní od vzniku tejto skutočnosti. Daňový úrad vydá rozhodnutie do 10 dní, pričom registrácia je účinná odo dňa uskutočnenia zdaniteľného obchodu.

Ďalšie významné zmeny

  • Finančný lízing: Od 1. januára 2025 sa mení DPH režim pri finančnom lízingu. Ak je uplatnenie práva kúpy ekonomicky jedinou racionálnou voľbou pre nájomcu, odovzdanie predmetu lízingu sa bude považovať za dodanie tovaru. Daň sa bude musieť odviesť z celej hodnoty lízingu na začiatku, nie postupne z jednotlivých splátok.
  • Odpočítanie dane na základe iného dokladu ako faktúry: Zavádza sa možnosť odpočítania dane pri nadobudnutí tovaru z iného členského štátu EÚ aj na základe iného dokladu, ktorý preukazuje nadobudnutie tovaru a výšku daňovej povinnosti.
  • Neskorá registrácia pre DPH: Zdaniteľná osoba, ktorá podá žiadosť o registráciu oneskorene, bude musieť podať mesačné daňové priznania a kontrolné výkazy za každý mesiac samostatne. Zvýši sa tak administratívna náročnosť a potenciálne aj penalizácia za nesplnenie povinností.
  • Zmeny v oblasti fakturácie:
    • Ak platiteľ nemá v lehote 15 dní pridelené IČ DPH (ale splnil si registračnú povinnosť), musí vystaviť faktúru do 5 pracovných dní od doručenia rozhodnutia o registrácii.
    • Odpočítanie dane na základe dokladu z pokladnice e-kasa klient bude možné len do hodnoty 400 € vrátane dane, bez ohľadu na spôsob úhrady.

Malé podniky a osobitná úprava

Slovenská republika transponuje Smernicu (EÚ) 2020/285 týkajúcu sa osobitnej úpravy pre malé podniky. Cieľom je zabezpečiť rovnaké podmienky pre usadené aj neusadené osoby pri oslobodení od DPH do určitého obratu.

Podmienky:

  • Ročný obrat v tuzemsku:
    • 62 500 € v aktuálnom kalendárnom roku.
    • 50 000 € v predchádzajúcom kalendárnom roku.
  • Ročný obrat v EÚ: 100 000 €.

Zdaniteľné osoby, ktoré neprekročia tieto obraty, budú mať pridelené špeciálne IČ DPH s príponou "EX", čo im umožní dodávať tovary a služby v celej EÚ s oslobodením od dane ako zdaniteľné osoby, ktoré nie sú platiteľmi DPH.

Ostatné zmeny

  • Povinnosť vrátiť odpočítanú daň sa rozširuje na prípady, keď bol tovar akýmkoľvek spôsobom nezákonne prisvojený.
  • Mení sa miesto dodania kultúrnych, vzdelávacích alebo zábavných služieb poskytovaných online, čo ovplyvní uplatňovanie DPH pri týchto službách.
  • Povinnosť vrátiť odpočítanú daň pri neuhradených záväzkoch vznikne v zdaňovacom období, v ktorom uplynie 101 dní od splatnosti (namiesto súčasných 100 dní).
  • Spresňuje sa uplatnenie oslobodenia od dane pri dodaní tovaru do iného členského štátu, ak tovar nedodáva platiteľ dane.

Samozdanenie pri dovoze

Od 1. júla 2025 bude možné uplatniť samozdanenie pri dovoze tovaru za podmienky, že platiteľ dane:

  1. Je usadený na Slovensku (má sídlo, miesto podnikania, prevádzkareň alebo bydlisko).
  2. Je registrovaný pre DPH na Slovensku.
  3. Je schváleným hospodárskym subjektom.

Platiteľ dane bude musieť daň vypočítať a uviesť v daňovom priznaní za obdobie, v ktorom vznikla daňová povinnosť, a môže si ju zároveň odpočítať (ak splní podmienky).

Od 1. januára 2026 sa možnosť samozdanenia rozšíri aj na zahraničné osoby registrované pre DPH na Slovensku. Samozdanenie bude možné len v rámci centralizovaného colného konania (CCK).

Záver

Novela zákona o DPH prináša zásadné zmeny, ktoré ovplyvnia široké spektrum zdaniteľných osôb. Je dôležité, aby sa podnikatelia s týmito zmenami dôkladne oboznámili a prispôsobili svoje procesy novým legislatívnym požiadavkám účinným od 1. januára 2025.