Zdaňovanie kryptomien v roku 2024

Zdaňovanie kryptomien

V dnešnej dobe, ktorá je charakteristická digitalizáciou a elektronickými službami, sa kryptomeny stávajú súčasťou života nielen podnikateľov, ale aj bežných občanov. Pre mnohých môžu byť kryptomeny novým a neznámym pojmom, preto si priblížime, čo predstavujú, ako a kedy sa používajú a ako postupovať pri zdaňovaní príjmov z ich predaja.

Čo sú kryptomeny?

Zjednodušene povedané, kryptomeny sú digitálnym platidlom, ktoré nahrádza tradičné peniaze a ich držanie môže viesť k ich zhodnoteniu. Kryptomeny sú považované za finančný majetok, ktorý môže mať v držbe fyzická osoba alebo podnikateľ. Kryptomeny sú vedené v tzv. virtuálnych peňaženkách, virtuálnych účtoch alebo hardvérových peňaženkách ako napríklad Trezor.

V súčasnosti mnohí podnikatelia používajú kryptomeny na úhradu svojich záväzkov, čím nahrádzajú tradičné finančné prostriedky. Okrem toho kryptomeny lákajú aj fyzické osoby, ktoré v nich vidia potenciál pre investovanie a zhodnocovanie svojich voľných financií. Zhodnocovanie kryptomien prebieha napríklad prostredníctvom zmeny kurzu, ak sú vedené v iných menách, alebo ich predajom, keď predajná cena prevyšuje cenu nákupnú.

Zdaňovanie príjmu z predaja kryptomien

Príjem z predaja kryptomien je považovaný za zdaniteľný príjem, ktorý nie je oslobodený od dane. Predaj kryptomeny v kontexte zdanenia zahŕňa akúkoľvek výmenu, či už za majetok, poskytnutú službu, alebo aj jej prevod do inej virtuálnej meny. V praxi to znamená, že ak dôjde k úbytku kryptomeny, ktorú vlastníte, považuje sa to za jej predaj a ste povinní tento príjem zdaniť v súlade so zákonom o dani z príjmov.

Zdaňovanie kryptomien pre fyzické osoby – nepodnikateľov

Príjmy z predaja kryptomien sa u fyzických osôb – nepodnikateľov klasifikujú ako „ostatné príjmy“ podľa § 8 zákona o dani z príjmov. Tieto príjmy nemôžu viesť k daňovej strate a zdaňujú sa prostredníctvom daňového priznania fyzickej osoby typu B.

Základ dane z ostatných príjmov sa započítava do spoločného základu dane spolu s inými príjmami, ako sú príjmy zo zamestnania, prenájmu nehnuteľností alebo z umeleckej činnosti. Zo spoločného základu sa uplatňuje 19 % daň z príjmu na tú časť základu, ktorá nepresahuje 176,8-násobok životného minima platného na začiatku zdaňovacieho obdobia (pre rok 2024 je to suma 47 537,98 eura). Na sumu, ktorá presiahne tento limit, sa uplatňuje 25 % daň.

Okrem dane z príjmov sa príjmy z predaja kryptomien podľa § 8 zákona o dani z príjmov stávajú aj vymeriavacím základom pre zdravotné poistenie. To znamená, že fyzická osoba – nepodnikateľ zaplatí po vykonaní ročného zúčtovania aj zdravotné poistenie vo výške 15 % z príjmov z predaja virtuálnych mien (resp. aj z iných druhov ostatných príjmov). Toto zdravotné poistenie sa platí po podaní daňového priznania, pričom jeho výška sa vypočíta na základe údajov uvedených v priznaní.

Zdravotné poistenie, ktoré je zaplatené z príjmov z predaja kryptomien, sa môže považovať za daňový výdavok. Daňovník si ho môže zahrnúť do príslušného roka prostredníctvom podania dodatočného daňového priznania za rok, v ktorom kryptomeny predal. Alebo môže túto sumu započítať ako daňový výdavok v nasledujúcom riadnom daňovom priznaní za rok, v ktorom bolo zdravotné poistenie skutočne zaplatené. Fyzická osoba – nepodnikateľ si však nemôže uplatniť oslobodenie na príjmy z predaja virtuálnych mien.

Príklad:

Fyzická osoba – nepodnikateľ kúpila na kryptomenovej burze 1 Bitcoin za 10 000 eur. V roku 2024 ho predala za 30 000 eur. Po skončení roka musí tento príjem zahrnúť do daňového priznania typu B. V príslušnej časti daňového priznania uvedie ako príjem sumu 30 000 eur a ako výdavok sumu 10 000 eur. Zdaniteľný príjem bude teda 20 000 eur, z ktorého zaplatí 19 % daň z príjmu. Po vykonaní ročného zúčtovania zdravotného poistenia bude musieť zaplatiť aj 15 % zdravotné poistenie z tejto sumy, čo predstavuje 3 000 eur. Tento náklad si môže fyzická osoba uplatniť ako daňový výdavok buď v dodatočnom daňovom priznaní za rok 2024, alebo v riadnom daňovom priznaní za rok 2025, v závislosti od toho, ktorá možnosť je pre ňu výhodnejšia. Ak by v roku 2025 nemala príjmy vo výške aspoň 3 000 eur, oplatí sa uplatniť tento výdavok skôr.

Zdaňovanie kryptomien pre fyzické osoby – podnikateľov a právnické osoby

Právnické osoby a fyzické osoby – podnikatelia, ktorí majú kryptomeny zahrnuté v obchodnom majetku, zdaňujú príjmy z ich predaja v súlade s účtovnými a daňovými pravidlami, ktoré závisia od spôsobu vedenia účtovníctva. Zdaňovanie sa riadi tým, či podnikatelia používajú paušálne výdavky, vedú daňovú evidenciu alebo používajú jednoduché či podvojné účtovníctvo. Rovnako ako u nepodnikateľov, aj u podnikateľov dochádza k zdaneniu príjmov z kryptomien až pri odplatnom prevode virtuálnej meny, teda pri predaji za peniaze, alebo pri výmene za majetok, poskytnutú službu alebo inú kryptomenu.