Minimálna mzda od 1. januára 2025

Od 1. januára 2025 sa na Slovensku zvýši minimálna mzda na 816 eur mesačne, čo predstavuje nárast o 66 eur v porovnaní s predchádzajúcim rokom. Toto zvýšenie ovplyvní nielen najmenej zarábajúcich zamestnancov, ale aj výšku príplatkov za prácu v noci, cez víkendy a sviatky.

Ako sa určila nová výška minimálnej mzdy?

Keďže zástupcovia zamestnávateľov a zamestnancov sa nedohodli na výške minimálnej mzdy pre rok 2025, nastúpil do platnosti tzv. automatický mechanizmus. Tento mechanizmus stanovuje minimálnu mzdu ako 57 % z priemernej mzdy v národnom hospodárstve za predchádzajúci rok. Na základe priemernej mzdy za rok 2023, ktorá bola 1 430 eur, sa minimálna mzda pre rok 2025 určila na 816 eur.

Hodinová minimálna mzda a stupne náročnosti práce

Okrem mesačnej mzdy sa zvýši aj hodinová minimálna mzda, ktorá bude od 1. januára 2025 vo výške 4,689655 eur pre zamestnancov s 40-hodinovým týždenným pracovným časom. To je nárast o 0,38 eur v porovnaní s rokom 2024.

Zákonník práce definuje šesť stupňov náročnosti práce, ktoré zohľadňujú zložitosť, zodpovednosť a namáhavosť vykonávanej práce. Každý stupeň má priradený koeficient, ktorým sa násobí základná minimálna mzda. Výsledkom je minimálna mzda pre daný stupeň náročnosti:

89280ea9-f69a-4824-97a6-17f1afd39414png

Príklad výpočtu pre 2. stupeň náročnosti:

Minimálna mzda = (816 € - 580 €) + (580 € × 1,2) = 866 €

Charakteristika stupňov náročnosti práce

  • 1. stupeň: Pomocné a manipulačné práce; vyžaduje základné vzdelanie alebo zaučenie.
  • 2. stupeň: Obslužné rutinné práce; vyžaduje vyučenie v odbore alebo stredné odborné vzdelanie.
  • 3. stupeň: Samostatné menej zložité agendy; vyžaduje úplné stredné vzdelanie s maturitou.
  • 4. stupeň: Odborné agendy alebo čiastkové koncepčné práce; vyžaduje vyššie odborné vzdelanie alebo bakalársky titul.
  • 5. stupeň: Špecializované systémové a koncepčné práce; vyžaduje vysokoškolské vzdelanie s magisterským titulom.
  • 6. stupeň: Tvorivé riešenie komplexných úloh; vyžaduje doktorandské štúdium.

Dopad na príplatky a odvody

Zvýšenie minimálnej mzdy ovplyvní aj výšku príplatkov za prácu v noci, cez víkendy a sviatky, keďže tieto sú naviazané na minimálnu mzdu. Napríklad príplatok za prácu v noci bude predstavovať najmenej 1,876 eur za hodinu.

Pokiaľ ide o čistú mzdu, zamestnanci musia počítať s odvodmi a daňami. Z hrubej mzdy sa odvádza 13,4 % na sociálne a zdravotné poistenie. Zamestnávateľ odvádza ďalších 36,2 %. Po odrátaní odvodov a dane vo výške 19 % zostáva zamestnancovi čistá mzda, ktorá je nižšia ako hrubá.

Realita vyššej minimálnej mzdy

Napriek zvýšeniu minimálnej mzdy Slovensko stále patrí medzi krajiny EÚ s nižšou úrovňou minimálnej mzdy. Podľa výskumu nadácie WageIndicator z Holandska súčasná minimálna mzda nepostačuje na dôstojný život. Navyše, podľa European Investment Centre a Konzervatívneho inštitútu M. R. Štefánika dosahuje celkové daňové a odvodové zaťaženie až 63,07 % mzdových nákladov na priemerného zamestnanca.

Záver

Zvýšenie minimálnej mzdy od 1. januára 2025 prináša so sebou viacero pozitívnych zmien pre zamestnancov, vrátane vyšších príplatkov. Avšak, vysoké daňové a odvodové zaťaženie naďalej ovplyvňuje čistý príjem zamestnancov, čo vyvoláva diskusie o potrebe komplexnej reformy daňového systému.